fredag 17 juli 2009

Shadi Sadr - vittnesrapport

En vittnes rapport om Shadi Sadr´s arestering, på Farsi http://www.meydaan.com/Showarticle.aspx?arid=847 Översättning till svenska, läs och sprid detta vidare, vi måste protestera: Vi var på väg till fredagsbönen när någon plötsligt närmar sig mig och skriker, "khanom!(fröken) kom med oss, resten kan gå". Jag och Shadi tittade chockat på dem. En annan motorcyklist närmar sig, och skriker ”inte hon, den andre” (och pekar på Shadi Sadr). Civilklädda män kom mot Shadi och puttade henne in i en Peugot bil. Shadi som då befann sig i chocktillstånd satte sig i bilen. Jag och min väninna ropade efter dem och frågade varför de skulle ta henne. Då började Shadi vakna till och själv skrika och slå mot bildörren. Min kompis lyckades öppnade bildörren och vi försökte dra ut Shadi från bilen. En av männen försökte dra in henne igen i bilen, i detta sammanhang drogs hennes manto (islamiska kappa) av. Min vän tog tag i Shadis hand, och vi tog oss ut ur bilen och sprang. Civilpolisen jagade mig och min vän och sprang efter Shadi. En civilpolis kommer då framifrån och attackerar henne. Han drar av hennes Hjab (sjal). Shadi gjorde motstånd. Hon sprang därifrån. Då kommer ytterligare två civilpoliser, dessa var beväpnade med batonger. De slog henne hårt men Shadi fortsatte att göra motstånd. De hindrade oss från att komma fram till henne. De tog tag i henne med våld och tvång, och lyckades på detta sätt släpa in henne i bilen. Hon satt i bilen utan Hijab. Bilen vände sig om och åkte iväg. Ingen hjälpte till, förutom jag och min väninna. Om vi hade varit flera så hade vi kanske kunnat hindra arresteringen av henne. Shadi ville ge sin väska till oss, men motorcyklisterna hindrade henne att göra det, och tog istället tag i väskan själva. Folk som stod runt omkring och vittnade händelsen var helt chockade, de stod bara och tittade på. Vi fick aldrig se några arresteringspapper. De bara tog henne. -------------------------- Senare har hon ringt från det ökenkända Evin fängelset till sin familj. SPRID DETTA VIDARE TILL ALLA!!!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Alla vet hur Iranska regimen har varit mot kurder i alla år, men ingen har gjort nåt och inte mist iranska folket. Nu när det händer de själva så börjar de vakna till liv. Jag säger så här, iranier och kurder borde samsas om att ta bort regimen, efter det ska kurder få sitt fritt kurdistan samt iranska folket få sitt demokratiska styrda Iran.

Anonym sa...

Stödmanifestation för sörjande mödrar i Iran
http://www.youtube.com/watch?v=b8W7_IfZbGA&feature=player_embedded

Anonym sa...

http://mothersoflaleh.blogspot.com/2009/07/interview-with-shadi-sadrs-husband.html

Melika sa...

Kommentar till anonym kurd..

Det är inte som att iranska regimen helt plötslit börjat behandla iranier så här och alla är helt chockade och skriker och ber om hjälp.. De har behandlat oss så här så länge att folk inte bryr sig längre. De vill inte hålla tyst, de struntar ifall de blir tagna vid demontrationer för folket har fått nog av Irans regim. Det är inte bara ni kurder som behandlats illa. Det är Iranier, belucher, azerier, lurer, gilaker och ALLA som lever inom Irans gränser och då inkluderas även kurder. Folket i Iran kämpar för att ALLA i Iran ska sluta behandlas så här oavsett ras. De kämpar för ett demokratiskt Iran där alla kan leva tillsammans utan att slås ner av sin regering.

Anonym sa...

Jag deltar gärna i alla demonstrationer för Iranska folket (det spelar absolut ingen roll vilken grupp det är som är arrangör förutom regimanhängare förstås om en sådan skulle mot förmodan existera). Jag saknar bara en hemsida där man i ett schema har sammanställt alla kommande demonstrationer.
I schemat ska framgå följande:
1- Datum och tid.
2- Plats.
3- Tillståndsnummer
(detta för att kunna verifiera
seriösitet och att arrangören
ej är regimanhängare).

Anonym sa...

En grupp mödrar i Stockholm har startat en stödaktion för Sörjande Mödrarna i Iran. De är noga med att de inte vill associeras med ngn politisk parti och gör det här bara för sina medsysstrar och deras barn. Den här lördagen samlas de på Sergelstorg vid trappan 16:00 INNAN den stora demonstrationen på torget.
De är få och gör detta alldeles på egen hand. Låt oss visa dem vårt stöd.Sprid gärna budskapet. BTW imorgon visar Aktuellt ett inslag om mödrarna i Iran. Håll utkik.